Monday, March 28, 2016

Trött På Mörker

Jag är så innerligt trött på vintern, på snön och mörkret som följer med den. Jag vill ha vår, nu genast. Vädret idag var rätt fint, och ganska varmt, får hoppas att det fortsätter i samma stil så att snön äntligen, äntligen skulle kunna smälta bort. Jag längtar efter att kunna cykla igen. Snön blir så fruktansvärt tråkig efter ett par månader.
Liten guldkant på tillvaron fick jag idag av ett riktigt underbart Skype-samtal, i övrigt har jag mest repeterat inför den kommande biologi skrivningen... Jag är ärligt talat fruktansvärt omotiverad gällande den, vill mest att studentskrivningarna ska vara över, så jag blir färdig med gymnasiet nån gång. Mitt sista studentexamensprov äger rum på onsdag, om två dagar då alltså... Det känns som jag borde göra mer för att förbereda mig, men jag varken kan eller orkar. Min motivation och min planering är väldigt långt borta för tillfället, men som tur är, så kan jag sedan länge det jag borde kunna, och jag behöver bara repetera imorgon.
Jag har sovit riktigt dåligt de senaste nätterna, jag vet inte riktigt vad det beror på. Kanske är det omedveten stress eller något ditåt, men John Blund och jag är verkligen osams. Förhoppningsvis så får jag en/ett par nätter med god sömn innan skrivningarna, man kan ju i alla fall hålla tummarna!

En Skärva Av Själen

Femtonåriga Muriel har en sjuk lillebror, och nu har familjen flyttat till Frankrike för att Ben ska få bäst vård. Muriel känner sig åsidosatt i familjen och tyr sig snart till Luc, en ung pojke som bor i den franska lilla byn. Hon blir kär, men hennes kärlek överskuggas av mörka lögner...
Boken är spännande, och har härliga inslag av realism och fantasy. De två ungdomarna är varandras motsatser, och i boken får vi bevis på att motsatser verkligen kan fungera bra tillsammans. Författaren, Henrika Andersson, har med stor skicklighet lyckats väva ihop de realistiska inslagen med de orealistiska. Slutet är oväntat och dramatiskt, men fängslande. Personligen, så skulle jag mer än gärna läsa fortsättningen!
Rekommenderas för alla lite yngre läsare, som älskar romantik och fantasy.

Wednesday, March 23, 2016

Jacksfilms




This is @jacksfilms, and he's one of the most amazing people on Youtube. He's the sassiest bich on the whole site, and if he wasn't already with Erin, I would totally marry him... Don't ask questions, just check his channel out, because he's really really awesome. He makes a lot of sketches, and ton of fun stuff. Have an example of an older video. Click here to check out his channel, a personal favourite of mine!

Extra pictures: outfit inspiration!













Unga Kvinnor

Louisa May Alcott's bok Unga Kvinnor är en av de böcker jag länge tänkt läsa, men aldrig riktigt kommit mig för att börja med. Men nu har jag äntligen läst igenom den, och allt jag kan säga är... wow!
Boken handlar om fyra systrar; Meg, Jo, Beth och Amy, deras familj och människor i deras omvärld i USA på 1860-talet. Deras tankar och bekymmer handlar om allt möjligt tänkbart för unga arbetarklass kvinnor; äktenskap, förlovningar, klänningar och familjeproblem. Systrarnas far har dragit ut i krig, och modern är, precis som flickorna, hårt arbetande.
Jag märker direkt varför boken har blivit en klassiker. Trots att boken innehåller ett tydligt, kristet tema och att den är skriven i en annan tidsålder, är karaktärerna tidlösa och man identifierar sig lätt med allihop. Boken är lagom lång, och har ett fantastiskt slut. Den är enkelt skriven, även om en hel del gammalmodiga uttryck finns med, det är ju ett tag sedan den blev skriven.
Skulle definitivt rekommendera alla som har intresse av att läsa en tidlös klassiker att läsa den här boken. Förutom att vara lättskriven och underhållande, får den nämligen också igång tankeverksamheten riktigt ordentligt!

Thursday, March 17, 2016

Boys Will Be Boys

New video! Just because it really really bothered me... What are your opinions about this?

Nattbuss 198

Läste idag ut Nattbuss 198, och jag tyckte verkligen om den, så jag tänkte rekommendera den åt alla er bokmalar som läser bloggen. Jag älskar boken, eftersom jag väldigt lätt identifierar mig med den manliga huvudkaraktären.
Johan är en tyst, ganska tillbakadragen kille. Men en natt kommer han att uppleva någonting som för evigt kommer att förändra honom, på flera sätt. När han för en gångs skull bryter vanan och går ut med andra jämnåriga, råkar han ut för en olycka på väg hem.
Frida är en smart tjej, och anser att hon har koll på allt. När Johan förändras, märker hon att hon inte har koll på precis allt; inte Johan i varje fall. Hemma råkar hon ut för turbulens, och hon bestämmer sig för att be Johan om hjälp.
Niklas Krog är en författare som jag verkligen tyckt om länge, och även om den här boken skiljde sig från de andra av hans böcker jag har läst, är jag definitivt inte besviken! Språket är lätt, och boken i kortaste laget, så den passar också bra för er som är lite mer oerfarna när det gäller att läsa längre böcker!
Boken är en härlig kombination av realism och fantasy.

Wednesday, March 16, 2016

Jenna Marbles

Jenna Marbles is a youtuber that posts either very controlled humoristic stuff, like for example "how girls get dressed" and "how guys get dressed", or very random stuff. There is no middle ground, and there is nothing else. Her channel is just random videos, trolling and odd humor. She's an adorable personality, and I love her videos. I've been subscribed to her channel for years, and she is one of the most viewed youtubers on the platform! Definetly recommended! Click here to get to her channel!

Getting Well

   Today I had my second last exam, and now the only one that's left is biology. I feel more and more tired, and even though I know that I'll be finished soon, I feel like it's going to take forever to get done. I have a final gathering with those who are going to write biology in their exams tomorrow, and I feel pretty good about that. I think it's going to be good to meet everyone and kind of go through everything we need to know about the exam.
   I have about two weeks left to study for that exam so, I feel pretty confident about me being able to learn all the things I need to know.
   Lately I've also tried looking out for my diet a bit more than usual, because I think that will help me get a bit more energetic. For example, today during exams (from 9 am to 13:30 pm) I had only a little bit of chocolate, a large salad and a lot of green grapes. Usually, most of the things I eat during exams are complete garbage: loads and loads of chocolate and a lot of other unhealthy snacks, for example.
   I've also been sick for a few days last week, and now all my symptoms are starting to go away. I've been well for a few days now, but my coughing is finally gone, and I feel a lot better than I did just a couple of days ago. I hope I'll be completely well soon, I can't wait to get back to my regular workout routines, because, of course, I have taken a break now when I've been sick. Everyone knows: no working out when you're sick! <3
   Hugs from Ostrobothnia!

Tuesday, March 15, 2016

Slutrakan

   Känner mig allmänt oengagerad idag, och jag som hade tänkt hinna med så mycket! Det är dags för studentexamen i hälsokunskap imorgon, och jag känner varken redo eller inte-redo. Tycker mest det ska bli skönt att få det gjort, och börjar så småningom se ljuset i slutet av tunneln. Slutrakan närmar sig med den sista skrivningen i slutet av den här månaden, och det är nog tur, för jag börjar bli innerligt trött på allt pluggande.
   Idag har jag varit och inhandlat resurser för skrivningarna imorgon, nämligen en chokladplatta och en sallad. Fick till och med tag i favoritsalladen, så positivt är det i varje fall på den fronten!
   Har haft riktigt fint väder idag, så när jag orkat har jag varit ute i solskenet. Håller fortfarande på att bli frisk från förkylningen, så orken är det lite dåligt med. Som tur är, är alla fysiska symptom borta nu, och det känns väldigt skönt. Lyckades plocka in lite lätt flexibilitetsträning idag, men inte för mycket. Det är ju allmänt känt att man ska ta det lugnt när man håller på och tillfrisknar!
   Idag har fyra nya hönor flyttat hem till oss (om ni inte visste det: vi innehar en liten miniatyrarmé av höns), och nykomlingarna ses på bilderna. Mitt intresse för höns är inte så extremt i vanliga fall, men tycker faktiskt att den helsvarta och den svartvita har riktigt gulliga frisyrer!
   Jag försökte få mamma att döpa den svartvita till David Bowie, men hon har inte nappat på idén än... Jag försökte använda det originella utseendet om argument, men namnet blev fortfarande inte populärt.. Kommer nog att fortsätta kalla henne David Bowie ändå, tycker det passar så bra. Den helsvarta har inget namn än.
   Funderar att ta en tur till biblioteket imorgon efter skrivningarna och skaffa någonting mer skönlitterärt än biologiböckerna att läsa. Det var ett tag sedan jag fann tid för en bok, så kunde vara en trevlig omväxling.
   På torsdag är det dags för sista smörjelsen i biologi, vilket också tyder på att slutet närmar sig... Sitter just nu och lyssnar på inspelningar där jag läser en hälsokunskapsböckerna högt, och repeterar på så sätt materialet jag borde kunna tills imorgon. Börjar känna mig lite trött, det har varit en händelserik dag och det ska bli skönt att snart få varva ner tillsammans med 4/5 av familjen och våra traditionella tv-serier.

Saturday, March 12, 2016

Ekologiska Fotavtryck

   Någonting jag har väldigt svårt att förstå, är hur människor inte bry sig om den globala uppvärmningen. (Och innan någon av er blir helt bananas och lämnar kommentarer: jag påstår inte att de är korkade, eller lättlurade eller någonting ditåt. Jag förstår helt enkelt inte.) Inte heller kan jag begripa hur människor inte kan bry sig om sitt ekologiska fotavtryck.
   För er som inte hört det förut, ett ekologiskt fotavtryck är det "avtryck" på miljön som en människa/kommun/stad/whatever lämnar efter sig, alltså det som använts för personen/personernas aktiviteter, föda, lägenheter och tjänster.    Om alla i världen hade lika ekologiska fotavtryck som den genomsnittliga i-lands människan har, skulle vi behöva ett flertal jordklot för att kunna möta våra behov av resurser.
   Jag tänker inte påstå att jag konstant gör bara medvetna val som är bra. Ibland köper jag importerade frukter. Ibland tar jag bilen, för jag orkar inte gå eller cykla. Ibland duschar jag för länge, och jag använder en hel del el. Men jag försöker i varje fall ibland, och jag tänker ofta på sätt hur jag kan minska mitt fotavtryck. Jag köper till exempel aldrig ny elektronik förrän det faktiskt behövs, och inte bara för att den nya iPhone nummer 298361 har kommit ut. Jag försöker välja mat som producerats i mitt eget land, och ibland väljer jag att cykla till centrum istället för att ta bilen.
   Jag förstår inte hur folk kan vara fullständigt oengagerade i vår planets framtid. Våra resurser kommer inte att räcka i all evighet, och på grund av mänsklig verksamhet kommer otaliga arter att dö ut, om våra vanor inte förändras. Som vår konsumtion av varor och tjänster ser ut nu, kommer många våra naturresurser att vara slut om bara några generationer (oljan beräknas till exempel bara räcka i några hundra år till... som mest). En hållbar utveckling för vår planet är otroligt viktig, både för vår egen art, och för alla andra arter som finns här.
   Titta på bilden av isbjörnen. Söt, eller hur? En alldeles unik sorts björn, som finns på ett väldigt begränsat område på jorden. Titta nu på bilden av den stora havssköldpaddan. Är den inte vacker? Är inte den lilla tigerungen som finns på den sista bilden gullig?
   Vad har alla de här arterna gemensamt? Jo, om några år kanske de inte längre finns. Tigern har jagats till näst intill utrotning, isbjörnen hotas av global uppvärmning och smältning av isarna, och havssköldpaddans vattentemperaturer, föda och fortplantning rubbas av den globala uppvärmningen.
   Vår planet är en fantastisk plats, med otrolig variation och en extrem mängd vackra, unika arter. Tack vare människans aktiviteter hotas många av vår jords arter, och personligen anser jag att det är vårt ansvar att se till att dessa arter återställs till sitt välmående.
   Vi har ett etiskt ansvar för de här djuren, eftersom vi är den art som mest extremt kan påverka vår omgivning och skada andra arter.      Det är vårt ansvar att ta hand om dem, men i nuläget gör vi inte det. Vår planet håller långsamt på att förbrukas, och snart har alla vackra plantor och djur här inga levnadsmiljöer. Det gäller oss människor också...
   När vår jord är förbrukad... Vart tar vi vägen då?





(Bilderna är inte mina, utan tagna från Google bilder. Alla rättigheter tillhör dem som till en början publicerat bilderna. All fakta i texten har vetenskaplig grund.)

Sunday, March 6, 2016

Skirts & Studying

I love my new skirt! (Sorry about my kinda messy room)
   Today, I've spent most of my time studying, and I felt like I needed to take a break, so I decided to blog!
   I'm currently watching some youtube videos on protein synthesis, so I'm technically still studying.. The videos I'm watching are genious, and I think I might just be learning some things that I might need to know for my upcoming tests. I feel like this is a lot better way of studying than just taking notes and reading, because that makes me ridiculously tired, and very, very bored.. Especially when you do it for several hours every day... Then youtube is a very refreshing break x)
   Today, I've finished some of the work that absolutely needed doing, including recording myself reading 4 chapters out loud, and recording it so that I can listen to those chapters later as a form of studying, while I do other things. That's actually a great tip for those of you who want to study, but also want to do other things :)
   Hugs from Ostrbothnia! <3

Saturday, March 5, 2016

Att leka Gud

   Jag läste en väldigt intressant debattartikel om genmat och genmodifierade djur för ett tag sedan, och fick lust att blogga lite om mina egna åsikter om ämnet.
   Jag förstår att genmodifierad mat möter på mycket motstånd, precis som genmodifierade djur. Det finns väldigt många synvinklar man kan argumentera emot ifrån. De som är religiösa som kommenterat debatten ansåg att det är fel att "leka Gud" på det sättet: människan är inte ur deras synvinkel skapad för att skapa nya arter. Och jag förstår dem, för i deras ögon har deras gud/gudar skapat världen så som den ska vara. Man argumenterade också emot från den etiska synvinkeln; hur rätt är det att förändra levande organismer? Dessutom är de djur som genmodifierats ofta sjuka, lever kortare än "normala" individer av samma art, och uppkomst av mutationer och missbildningar är vanlig.
   Sen kan man också fundera över detta: hur långt kommer det att gå? Kommer vi i slutändan få "designerbarn" där man går in och ändrar om i generna hos ofödda foster? Eller kommer vi att börja klona människor?
   Sen finns det ju förstås positiva sidor med genmodifieringen också, till exempel argumentet som i kommentarsfältet fördes fram: genmodifierad mat kan innebära slut på hungersnöden. Man har t.ex. lyckats skapa mer näringsrikt ris genom genmodifiering, och många andra liknande framsteg kan tänkas uppnås i framtiden. Med rätt forskning kan genmat dessutom bli en billig lösning på hungersnöd, och bidra till en hållbar utveckling där mängden konsumtion minskar.
   Personligen, kan jag säga såhär: Jag tycker inte att man genetiskt ska modifiera djur, eftersom det hos de modifierade individerna uppkommer så mycket lidande. Jag skulle inte heller i dagens läge äta genmodifierad mat, eftersom jag inte anser att forskningen som gjorts kring genmaten är tillräcklig.
   Men någon gång i en avlägsen framtid, om man bevisat att genmaten faktiskt inte bidrar till negativa konsekvenser för varken miljö eller den som äter den, skulle jag kunna tänka mig att äta genetiskt modifierad mat. Skulle du?

Friday, March 4, 2016

Stressed out & Nervous

I'm superstressed, so I decided to vlog about it... I just needed to talk about some stuff ^^
Link to my new channel!

Wednesday, March 2, 2016

Tröttheten Slår Till Igen

Som så ofta under de senaste veckorna, är jag trött nu när eftermiddagen håller på att gå över i kväll. Jag har haft ett riktigt ordentligt hålligång nu de senaste dagarna, i och med att jag höjt min lästid till 30 timmar på en vecka istället för tjugo.
Gårdagen var dessutom händelserik på andra sätt än studierna. Jag och syskonen for hemifrån tidigt på förmiddagen, besökte simhallen och köpcentret Chydenia i Kokkola för shopping och mat. Jag hittade en ny kjol, och en härlig stickad tröja. Långärmade tröjor är något som jag har rätt lite av, så den variationen är nog väldigt positiv. Hela utflykten slutade med att vi kom hem i slutet på eftermiddagen. Sen efter det, blev det som vanligt en massa pluggande, precis som vanligt.
Hittills idag är plugga och städa näst intill allt jag gjort. Känns som att hela dagen bara går mig förbi, och jag har redan kommit igenom tre tekoppar... Vid det här laget, tror jag nästan att min kropp består av 60% te istället för 60% vatten! Studierna känns allt jobbigare, och jag kommer framåt, men känns ändå som att jag borde göra mera.
Dagarna på min läsperiod bara rinner förbi, jag förstår inte vart tiden tar vägen. Timmarna går och går, och jag kan inte annat än försöka göra det mesta av den undanflyende tiden, någonting som visar sig vara mycket lättare sagt än gjort! Dessutom har det vackra vädret utgjort en stor distraktion, när jag känner att jag mycket hellre skulle vara ute i den vackra vårvintern istället för att sitta med näsan i skolböckerna!